Minden ami ünnep és ajándék! Az ajándék, mint szimbólum, az ajándékozó szívből jövő szeretetét közvetíti a megajándékozott felé!

Ajándé.com

Ajándé.com

GYERMEKNAP - GYERMEKÜNK LÉTE A JÖVŐNK ZÁLOGA!

2017. május 27. - KreatÉva

Halihó, Sziasztok!

Mindenkit köszöntök sok szeretettel, aki megtisztel bejegyzésem elolvasásával és ha tetszik neki ezt ki is nyílvánítja esetleg meg is osztja, hogy mások is megismerhessék!

A gyermeknap a világ sok országban ünnepnap!      

gyermeknapi_kep.jpg 

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Magyarországon 1931-től ünneplik és akkor még Gyermek Hétnek hívták. 1950 óta csak egész napos ünnep és május utolsó vasárnapján tartják.  A napot elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítunk. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeikre és világukra való figyelemfelhívás.

A Gyermeknapot ünneplő országok többsége nagy hangsúlyt fektet az ünnepre és olyan figyelmet, szeretetet kapnak, amely igazán megillet minden kis jövevényt!  És ahhoz, hogy értékes és jó emberek legyenek, nekünk felnőtteknek kötelességünk muníciót biztosítani!

 "A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni, és szabadságban kell elbocsájtani" tanácsolta Rudolf Steiner.

Igaza volt. Sajnos sok szeretethiányos gyermek van. Az ő gyermekkorukból kimaradt a Szülők jelenléte és szeretete. Ez végérvényesen elveszett. Senki nem tudja kárpótolni őket érte. Sok gyermek ma is olyan házban nő fel ahol a szülők már nem szeretik egymást. Ők tudják a titkot:

"Meg lehet nőni, de felnőni nem"/Anna Gavalda/

 Szeretném Keresztúri Dezső szavait ajánlani mindenki figyelmébe!

"Úgy gyönyörködj, gyermekeidben, mint akik téged folytatnak majd...  De ne a magad vágyait, emlékeit álmodd újra bennük,  ne kényeztesd, ne ünnepeld, ne szidd, inkább szeresd,  s érdemük szerint becsüld meg őket"

Ők a mi csillagjaink. Azt kívánom, hogy ragyogjanak az életünk egén !

 Országszerte számtalan program várja a családokat, sok országban a gyermekek ezen a napon ingyen léphetnek be a különböző állatkertekbe, vidám- és élményparkokba..  Egész városok mozdulnak meg, hogy egy cél legyen: a szórakozás. Május utolsó vasárnapja csakis róluk szól, egy hétvége, amikor (majdnem) mindent szabad. Hagyjuk, hogy ezen a napon ők vezessenek minket és választhassanak a számtalan szuper gyereknapi program közül. Lehet, sokan úgy érzik, mindennap gyereknap van, hiszen a szülők lesik gyermekük minden kívánságát. Talán nem is az ajándékokról vagy a játékokról szól ez a nap, hanem az együtt eltöltött időről. Hagyjuk tehát otthon a mobiltelefonokat és a munkahelyi gondokat, és töltsünk el egy vidám hétvégét a családdal! . Bizonyára sok szülő készíti ilyenkor a gyermek kedvenc ételét ebédre. És a finom étel nemcsak egy étkezést jelent, hanem mint együtt töltött idő sokat számít gyermekeinknek! Feldobhatjuk gyermekbarát tálalással is a kajcsit!

Íme egy ötlet erre! Kutyás szendvics, pillangós szendvics stb….

  

                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

         

                                                                                      

                           

         

                 

                        

A legnagyobb ajándék ezen a napon az együtt eltöltött idő. Csupán annyi, hogy gyeremekké válljunk mi magunk is és játszunk együtt átélve, megélve a játék örömét. Ennél nagyobb élményre egyetlen gyereknek sincs szüksége.

Nos mit is csinálhatunk együtt?

A gyerkőc kedvenc menüjét közösen is elkészíthetjük! Ha nincs kedvetek főzőcskézni jó móka az is ha csupán saját kertetekben vagy a parkban pikniket szerveztek egyszerűen készítsetek egy-két szendvicset, pakoljatok össze egy kis ropogtatnivalót, meg gyümölcsöt és terítsetek meg egy takarón a kertben. Ha megengeditek a gyerekeknek, hogy ma tovább fent maradjanak, megnézhetitek együtt a naplementét is.

    

                                                                                           

 

 

 

 

 

 

A következő egyszerű ötlet a szórakoztató időtöltésre a szabadban való játék. Nem nagy dolgokra kell itt gondolnotok!  Vegyétek elő a focit, vagy játsszatok kidobót, fogócskát, bújócskát! Taníthattok a gyerekeknek olyan régi játékokat is, amiket ti játszottatok gyerekkorotokban: ipi-apacs, számháború, golyózás, vagy a lábra tett gumiszalagon való ugrálás ún. gumizás. Nagyon fogja élvezni, hogy ízelítőt kaphat ezáltal szülei gyermekkorából!

Labdás játékok

Labdát a vödörbe 

Kijelölünk egy őrt, aki egy üres vödröt fog őrizni. A többiek feladata, hogy a labdáikat megpróbálják bedobni a vödörbe. Természetesen ezt több irányból is megtehetik, körbe-körbe szaladgálhatnak az őr körül. Annál nehezebb a feladat, minél több a játékos.  

Ugorj bolha!

Egyvalaki középen áll, ő lesz a bolha. A többiek  körben leülnek körülötte és egy labdát gurítgatnak egymásnak, miközben megpróbálják eltalálni a bolha lábát. A bolhának át kell ugrania a labdát. Ha mégis eltalálják, ki kell állnia a körből. Az lesz az új bolha, aki eltalálta.

 Krumplival a célba!
A játékosok derekára egy madzagra kötött krumplit erősítünk (legjobb, ha egy övre csomózzuk a lelógó krumplit). Ezzel a krumplival kell a labdát célba terelgetni (mondjuk két tégla, vagy nagyobb kő közé).

 Célbadobós játékok

Karikadobálós

Földbe szúrunk pár botot, amire karikákat kell rádobni. Ha nincs műanyag karikánk, használhatunk összecsomózott kötéldarabot, vagy fonott, vagy szalma koszorúalapot, esetleg keményebb kartonból (dobozból) kivágott karikát.

Tégladobálós

Téglákat állítunk fel egy bizonyos távolságban, amiket kővel kell eltalálni. Mindenkinek három köve van, annyi pontot kap, amennyi találatot elért.

Konzervdoboz-dobáló

Alu-dobozokból (dobozos üdítő, vagy sör) tornyot építünk, amit megadott távolságról kell eltalálni. Az a győztes, aki minél több dobozt ledönt.

Tojástartó célbadobó

A tojástartók mélyedéseibe különböző színű pöttyöket festünk. Minden szín más pontot ér. Ezekbe kell beletalálni ping-pong labdákkal.              

Ha szuper nyárias időt fogunk ki, mókásak lehetnek a vizes játékok is. Ha nincs medencénk vagy pancsolónk, megteszi egy vizipisztoly is, mellyel remek célbalövősdit lehet játszani!

                                             

A közös barkácsolást is szokták imádni a gyerekek. Készíthetünk valami olyasmit, amivel aztán később játszani is tudnak. Ha van otthon nagy dobozotok, alkothattok belőle például terepasztalt. Lányok esetében pedig akár babaházat. Bizti nagy sikere lesz, ha elkészül!

                                   

Közösen kidekorálhatjátok pl. a gyerekszobák ablakait üvegfestékkel, vagy ha könnyen tisztíthatót szeretnél vízfestékkel. Gondolok itt tavaszias, nyárias motívumokra díszítésekre! Ha ezt eluntuk netán vagy elfogyott a festhető felület, kipingálhatjuk egymás arcát is! Ez lesz csak az igazi móka!

Fontos kérdés, hogy mivel fessünk!Az arcunkat, testünket semmi esetre se vízfestékkel, vagy temperával, hiszen ezek irritálják a gyerekek érzékeny arcbőrét, emiatt kipirosodhat, allergiás reakciók alakulhatnak ki  rajta.

Házilag elkészíthető arcfesték recept:

2 teáskanál kukoricakeményítő,

2 teáskanál testápoló, vagy arckrém (válasszátok azt, amelyiket egyébként is használjátok a gyerekeknél),

1 teáskanál víz,

pár csepp ételfesték a színárnyalattól függően.

Ez a fajta festék  főleg otthoni játékos festegetésre való (arra viszont kiváló, hiszen szép színes, de nagyon könnyen lemosható).

                    

 Nincs gyereknap lufi nélkül! Már az is öröm egy kisgyereknek, ha egyedül játszik vele, de ha a játékba a többi családtag is beszáll, még nagyobb lesz a nevetés. Minden gyerkőc imádja és sokféle játékra alkalmas. A lufi amilyen egyszerű, olyan varázslatos játékszer.

Lufiból készíthetünk akár vicces fejeket, ha kreatívkodni akarunk.

Lufi a levegőben játék

A legismertebb játék az, amikor a lufikat bármilyen módon, kézzel-lábbal-fejjel érintve, ütögetve a levegőben kell tartani. Nehezebb a feladat, ha egyre több lufival játszunk, vagy ha megszabjuk, hogy kézzel nem lehet a lufikhoz érni. 

Ha sokan vagyunk, üljünk le szorosan körben nyújtott lábbal. A lufit ekkor csak a lábakkal lehet továbbítani egymásnak, ez már nehezebb feladat.

Lufivadászat

Két csapat áll egymással szemben egy-egy sorban. Minden csapatnál feleannyi lufi van, mint amennyi játékos. A feladat a szemben levő csapat háta mögé juttatni a lufit dobással-ütéssel. A csapattagok persze védekezhetnek, visszaüthetik a lufit, lehetőleg az ellenfél háta mögé. Az a csapat győz, akinek több lufit sikerül a másik csapat vonala mögé juttatni.

Lufitenisz

Feszítsünk ki a játékterületen keresztbe egy fonalat (ha udvaron vagyunk, két fa közé, kerítésoszlopra, vagy a szárítókötél is megteszi). A csapatok feladata a fonal fölött ütögetni a lufit. Amelyik csapat térfelén leesik, az a csapat büntetőpontot kap. Nehezítés: a lufit fújni kell. 

Nem mindig kell mindent tökéletesen megszervezni és megtervezni. A legjobb időtöltések néha csak úgy maguktól adódnak. Ha leülünk a gyerekekhez és megkérdezzük, mihez lenne kedvük, biztosan sorolni fogják a jobbnál jobb játékokat.Ha pedig még mindig van időnk valamit együtt csinálni, itt van néhány ötlet: - Barkácsoljunk együtt dobozokból, joghurtos poharakból, kupakokból például egy várost házakkal-autókkal, vagy robotokat, űrhajót.

- Társasozzunk együtt.

- Mondjunk mesét, készítsünk hozzá bábokat, játsszuk el együtt. 

- Szervezhetünk egy jó kis utca bulit is!

Ha nincs éppen a közeletekben semmilyen rendezvény, rendezhettek magatoknak bulit! Szólhattok az utcabeli gyerekeknek, vagy ovistársaknak, unokatesóknak és gyűljetek össze valakinek a háza előtt. Készíthettek aszfaltrajzokat, játszhattok ugróiskolát, vagy éppen rendezhettek apa-fiú focibajnokságot! Ha egy kerti asztalra még némi harapnivalót is készítetek, nálatok lesz a legklasszabb gyereknapi parti!

Ja és majdnem elfelejtettem! Ki ne hagyjátok a lakodalmak sztár-játékát, a vonatozást - a gyerekek imádják! Nemcsak a a "Megy a gőzös..."-re lehet vonatozni, hanem bármilyen zenére. A vonat természetesen össze-vissza kanyaroghat, különböző akadályokon mehet át (székre fel és le, asztal alatt), és közben a mozdonyvezető mutathatja a kötelező testmozgást az utasoknak (például: integetés, ugrálás, guggolás, tolatás).

Ha vannak ezeken kívűl még jó gyereknapi ötleteitek, írjátok meg itt hozzászólásként, valakinek biztos hasznos tippet adtok vele!

Vidám, örömteli, felejthetetlen gyermeknapot kívánok minden gyerkőcnek!

Köszönöm, hogy velem tartottatok!   

Az Évi Ajándék Shop a gyerkőcöknek is tartogat meglepetés ajándékokat! Nézzetek be hozzám!

       

Halihó, Sziasztok!

További szép napot mindenkinek!

    

Gressa Tiborné Évi, KreatÉva

Évi Ajándék Shop : Ha különleges, egyedi ajándékkal szeretnéd meglepni azt aki számodra kedves és fontos, nézz be az Évi Ajándék Shopba! Biztosan rátalálsz a tutira                                                                    

Itt is megtalálsz:   Facebook:   https://www.facebook.com/tibornegressa/ 

                                  Instagram:   https://www.instagram.com/EviAjandekSh 

                                  Pinterest:     https://hu.pinterest.com/gressa_tiborne/pins/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajandecom.blog.hu/api/trackback/id/tr9712543491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása