Minden ami ünnep és ajándék! Az ajándék, mint szimbólum, az ajándékozó szívből jövő szeretetét közvetíti a megajándékozott felé!

Ajándé.com

Ajándé.com

HOHOHÓ JÖNNEK AZ ÜNNEPEK! 3

Mit tegyünk, hogy télapó ellátogasson hozzánk?

2017. november 24. - KreatÉva

 

Halihó, Sziasztok!

 

Mit tegyünk, hogy télapó ellátogasson hozzánk?

 

December 6-a, vagyis Mikulás napja kicsi és nagy gyerekek számára egyaránt fontos időszakasza az évnek – és nem csak a kis csizmába rejtett édességek, ajándékok miatt.   A Télapó várás igazi családi rituálé!

 

Mikulás december 5-ről 6-ra virradó éjszaka érkezik. Ilyenkor minden gyerek az ő érkezését várja. Hogyan kellene készülnöd erre a különleges estére? Nos, először is, írj neki levelet vagy ha még nem tudsz írni, rajzolj, fényesítsd ki a csizmácskádat és tisztán, csillogóan tedd az ablak alá. Ha egész évben jó voltál, amikor a Mikulás megérkezik, tele rakja ajándékokkal, ha nem, akkor nem kapsz mást, csak egy virgácsot. Legalábbis így tartja a mondás. A világ más tájain azonban más szokások is uralkodnak, egyesekhez rénszarvasszánon, míg másokhoz a kéményen keresztül érkezik a nagy szakállú, aki a manók vagy krampuszok segítségével osztja szét ajándékait az arra érdemes gyerekek számára!

                                                                          

Honnan ered a “csizma az ablakba” szokás? 

Az egyik legismertebb legenda szerint Szent Miklós szomszédságában élt egy szegény férfi, aki nem tudta férjhez adni lányait, mert nem tudta biztosítani számukra a megfelelő hozományt. Ekkor Miklós, az éj leple alatt egy-egy zacskó aranyat hagyott a lányok ablakában, hogy megsegítse őket, és tisztességesen férjhez tudjanak menni. A legkisebb leány meghallotta a mocorgást, de már csak egy piros ruhás alakot látott távolodni a hóesésben. Innen ered a szokás, hogy cipőt, vagy csizmát teszünk az ablakba, hátha minket is megajándékoz a jótevő.

                                    

Ajándék a Mikulásnak!

A világ számos pontján elterjedt szokás, hogy a gyerekek és szüleik este egy tányérka süteményt és egy bögre tejet készítenek ki az asztalra, hogy megvendégeljék a Télapót. Készítsetek ti is valamilyen meglepetést neki – így köszönve meg az ajándékait és fárasztó útját.

 

                                            

 

Hogyan készül a tökéletes mézeskalács Télapónak!

 

                                                                   

 

A tökéletes mézeskalács hozzávalói!

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 3 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  •  1 ek. mézes fűszerkeverék
  • kevés só

A díszítéshez

  • 1 kisebb tojás fehérjéje
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 mk. ecet
  • 10dkg porcukrot                                                                 

    Így készítsd el a tökéletes mézeskalácsot!

    A mézet lassú tűzön melegítsd, öntsd hozzá a cukrot, és addig kevergesd, amíg teljesen feloldóik. Vedd le az edényt a tűzhelyről, keverd el benne a vajat, majd hűtsd ki a keveréket.A lisztben keverd el a sót, a szódabikarbónát, a mézes fűszer keveréket, a citromhéjat. A kihűlt mézeskalácsmasszához adagonként keverd a habosra felvert tojásokat, majd az egészet öntsd a liszthez. Jó alaposan dolgozd össze a mézeskalács tésztáját. Csomagold fóliába, és legalább egy napig pihentesd a hűtőszekrényben.

    Másnap a tésztát jól gyúrd még át, majd nagyjából 3 milliméter vékonyra nyújtsd ki az alaposan meglisztezett deszkán. Lisztbe mártott, tetszés szerinti karácsonyi formákkal szúrd ki a mézeskalácsokat, amíg a tészta el nem fogy. A kalácsok tetejét megkenheted felvert tojással, így szép fényesek lesznek

    A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig, pirosodásig süsd a mézeskalácsokat!

                                                  

 

Így díszítsd a mézeskalácsokat!

A díszítéshez a porcukrot a keményítővel keverd össze, majd 3 púpozott evőkanálnyi mennyiséget tégy belőle félre. A maradékkal keverd el a tojásfehérjét és az ecetet. Habverővel alaposan dolgozd össze, de nem kell kemény habbá verni. A félretett cukorból apránként keverj a mázhoz annyit, hogy megálljon a kanálon. Akkor jó, ha nem folyik le. A mázat töltsd nyomózsákba vagy tiszta tasakba, melynek egyik sarkán apró lyukat vágtál.

Díszítsd a mézeskalácsokat tetszés szerinti mintával, és hagyd megszáradni a mázat. A mázból egyszerre csak annyit tölts a nyomózsákba, amennyit felhasználsz, mert a levegőn viszonylag gyorsan megszárad. Lezárt dobozban, hűtőszekrényben napokig tárolhatod a megmaradt mennyiséget.

Az alábbi videó segítséget ad a díszítéshez!

 készülődést kívánok mindenkinek!

Ajánlanám szíves figyelmetekbe az Évi Ajándék Shop Dekoráció Télapóra termékkategóriáját, melyben télapós díszítéseket és különleges, lakás dekorációnak is alkalmas adventi naptárakat kínálok! Érdemes egy pillantást vetni rájuk!

 

Ha tüzetesebben szeretnéd megnézegetni az ajándékokat és a termék leírásokat is szeretnéd átolvasni, akkor az

Évi Ajándék Shop facebook boltjában a termék kategóriák között megtalálsz mindent ami ezzel kapcsolatos.

Ha pedig vásárolni szeretnél, ugyanitt írhatsz üzit és mindent megbeszélünk! 

Köszönöm figyelmeteket!

További szép napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://ajandecom.blog.hu/api/trackback/id/tr9213372229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása