Minden ami ünnep és ajándék! Az ajándék, mint szimbólum, az ajándékozó szívből jövő szeretetét közvetíti a megajándékozott felé!

Ajándé.com

Ajándé.com

HOHOHÓ KÖZELEDNEK AZ ÜNNEPEK!

Az Évi Ajándék Shop ajándéka a meséket kedvelőknek!

2017. december 03. - KreatÉva

 

 

Halihó, Sziasztok!

 

Az Évi Ajándék Shop szeretné kivenné részét abban, hogy minél harmonikusabbá tegye az adventi készülődést a gyermekek számára!

Ezért egy adventi mesenaptárral szeretnélek megajándékozni benneteket, akik figyelemmel kíséritek munkámat. 24 nap- 24 mese! Az adventi időszak minden napján este 18.00-kor megosztok egy Télapós mesét, melyet felolvashattok gyermeketeknek!

 

Kellemes szórakozást és jó ünnepi készülődést kívánok!

 

A második mese címe: Bartócz Ilona: Jön a Mikulás!

Azon a télen korán leesett a hó. A Nyuszi elgondolkozva ballagott az erdőszélen, a kopasz bokrok mentén, és éppen arra gondolt, hogy egy csöppet sem szereti a havat. A hó alól olyan nehéz kikaparni az ennivalót, elbújni is alig-alig lehet, márpedig egy Nyuszi életében gyakran előfordul, hogy rejtőzködnie kell. 
A hó világos volt, a Nyuszi gondolatai meg sötétek. Egyszer csak zajt hallott, megállt, hegyezte a két tapsi fülét. Mi ez a zaj? Valami pattog... Beleszimatolt a levegőbe: füstöt érzett. Egy kicsit félt a Nyuszi, de kíváncsisága legyőzte a félelmet, s indult

arrafelé, ahonnan a zajt hallotta. Egy vén tölgyfa alá ért. A tölgyfa alatt Barna Mackó szorgoskodott, tüzet rakott éppen, pattogtak a tűzre rakott száraz gallyak, vékony kis füstcsík szállt a magasba. 
– Jó napot, Barna Mackó! - köszönt a Nyuszi. – Látom, tüzet raksz. Minek az a tűz? 
– Jó napot, Nyuszi! Hogy minek a tűz? Ma este jön a Mikulás,  remélem, ajándékot is hoz majd. Lehet, hogy fázni fog a lába, gondoltam, hadd melegítse meg a tűznél... És ha már ég a tűz, főzök neki egy kis levest. Mondd csak, nem adnál a Mikulás-levesbe egy-két káposztalevélkét? 
– Szíves örömest – mondta a Nyuszi –, hazaszaladok érte! 
Ugrott a Nyuszi, futott a káposztalevélért. Mire visszatért a tölgyfa alá, fényesen égett a tűz, és Barna Mackó mellett Mókus ugrándozott. 
– Én makkocskát hoztam a Mikulás-levesbe! – kiáltotta, mikor meglátta Nyuszit. – Nagyon finom lesz ez a leves! 
– Magam is úgy gondolom - mondta a Nyuszi, és beledobta a káposztaleveleket a csuporba, melyet Barna Mackó a tűz fölé akasztott. 
– Szóljunk az Őzikének is! Mókus, ugrándozz el Őzikéért! 
Mókus fürgén pattant, ugrott egyik ágról a másikra, és hamarosan visszatért Őzikével. 
– Illatos füvecskét hoztam a Mikulás-levesbe! – mondta Őzike. – A Kisróka még nincs itt? 
– A Kisróka semmit sem tud hozni a Mikulás-leveshez – morgott Nyuszi. – Ne is hívjuk ide! 
– De bizony idehívjuk! – mordult föl Barna Mackó. – Idehívunk mindenkit az erdőből is, a mezőről is, akár tud hozni valamit a Mikulás-levesbe, akár nem! Meghívjuk Kisrókát, Mezei Egeret, Kisfarkast,  Kismadarat; bízd csak rám, Nyuszi, tudom én, hogy a Mikulás még a meleg  levesnél is jobban szereti, ha együtt várunk rá itt a tűz körül! 
Nyuszi megbillentette a bal fülét: 
– Ahogy akarod, Barna Mackó! Te raktad a tüzet, te kavarod a levest, te hívd meg a vendégeket is. 
Az erdei apróságok hamarosan mind megérkeztek: Egérke búzát hozott a Mikulás-levesbe, Kismadár fenyőmagot, Kisróka és Kisfarkas meg sok-sok száraz gallyat gyűjtött, hogy minél fényesebben égjen a tűz. 
És a fényes tűz körül ülve akkor este együtt várták a Mikulást.

Jó éjszakát kívánok!

Évi Ajándék Shop

HOHOHÓ KÖZELEDNEK AZ ÜNNEPEK!

Az Évi Ajándék Shop ajándéka a meséket kedvelőknek!

 

Halihó, Sziasztok!

 

Az Évi Ajándék Shop szeretné kivenné részét abban, hogy minél harmonikusabbá tegye az adventi készülődést a gyermekek számára!

Ezért egy adventi mesenaptárral szeretnélek megajándékozni benneteket, akik figyelemmel kíséritek munkámat. 24 nap- 24 mese! Az adventi időszak minden napján este 18.00-kor megosztok egy Télapós mesét, melyet felolvashattok gyermeketeknek! Kellemes szórakozást és jó ünnepi készülődést kívánok!

 

Az első mese címe: Zelk Zoltán: Mikulás bácsi csizmája

 

A hófehér, szikrázó országúton, ami az eget összeköti a földdel, s ami fölött úgy szálldosnak a csillagok, mint a falevelek, egy nagyon öreg, jóságos bácsi haladt lefelé. Az út szélén álldogáló, hólepte fák összesúgtak mögötte:
– Viszi már a jó öreg Mikulás a sok ajándékot! 
Mert bizony ő volt az, a jó gyerekek öreg barátja, aki akkorákat lépdel csizmáiban, hogy egyetlen éjszaka bejárja a világ összes városait és falvait. S akinek puttonyából sohasem fogy ki az édesség, jut abból minden jó gyerek cipőjébe. 
Most is alig lépett hármat-négyet, már lent volt a földön, és körülnézett, hogy melyik ablakban talál gyerekcipőt. Ahogy nézdegélt, észrevette, hogy valaki alszik az utcai padon. Odament hát hozzá, hogy megnézze, ki lehet az a szegény, aki ilyen hideg téli éjszakán az utcán húzza meg magát. Egészen föléje hajolt, és bizony majdnem elsírta magát a jóságos öreg. Megismerte az alvót. Sok-sok évvel ezelőtt cukrot és csokoládét vitt neki, s másnap még az égbe is fölhallatszott, ahogy nevetett örömében. De ez már régen volt, azóta felnőtt ember lett barátjából, s íme, most itt fekszik a hideg, decemberi éjszakában. 
Nem sokáig gondolkodott Mikulás bácsi, levette puttonyát, és megtöltötte az alvó zsebeit csokoládéval és mogyoróval. Aztán piros köpenyét is ráterítette, hogy ne fázzon, s mikor észrevette, hogy milyen rosszak a cipői, levette mérföldjáró csizmáit, és ráhúzta a szegény ember lábára. Aztán szomorúan és mezítláb ment tovább, hogy elvigye ajándékait a gyerekeknek. 
S míg a jó öreg Mikulás vándorolt a messzi városokban, az alvó ember álmodni kezdett a piros köpeny alatt. Azt álmodta, hogy ismét gyermek lett, puha paplan alatt alszik, s cipői cukorral telerakva ott állnak az ablakban. S míg álmodott, az útszéli, kopár fák föléje hajoltak, és megvédték a széltől, a csillagok pedig egészen föléje szálltak, és simogatva melegítették az arcát. 
– Álmodj, csak álmodj! – susogták a fák, zizegték a csillagok.
S ő álmodott. Álmában elmúlt az éjszaka, szép, világos reggel lett, s annyi cukor és csokoládé került elő a cipőből, hogy az asztalt is telerakhatta volna vele. Milyen boldog volt álmában, istenem, milyen boldog! A fák és a csillagok mondogatták is egymásnak: 
– Csak föl ne ébredjen, míg ki nem tavaszodik… 
De véget ért az álom, és véget ért az éjszaka, s a szegény ember csodálkozva látta magán a köpenyt és a csizmát. S mikor zsebébe nyúlt, azt hitte, a tündérek játszanak vele, azok töltötték meg ennyi jóval a zsebeit. Hát még mekkora lett csodálkozása, mikor a cukor és a mogyoró mind pénzzé változott zsebeiben. Csengő aranypénz lett valamennyiből, s most már vehetett házat, ruhát magának, s olyan lett az egész élete, mint egy álom. Úgy nevetett megint, mint gyerekkorában.  Mikulás bácsi boldogan hallgatta a nevetést. S a tündérek a jó öreget, miért jött vissza mezítláb a földről. Mikulás bácsi nem felelt, csak szelíden belemosolygott hófehér szakállába.

 

Jó éjszakát kívánok!

Évi Ajándék Shop

 

HOHOHÓ JÖNNEK AZ ÜNNEPEK! 5

Kifordítjuk a mikulás csomagot!

Kifordítjuk a mikulás csomagot!

 

Hamarosan itt vannak az ünnepek és az ünnepek alkalmával mindannyian szeretnénk gyermekeinknek a legnagyobb meglepetést okozni. Ebben szeretnék segítséget  nyújtani, mert a gyerekek öröme az én számomra is öröm!

Mikulás-ünnep nem lenne igazi édességek nélkül, melyek közül az egyik legkedveltebb a csokoládé figura. Számtalan forma, ízesítés és minőség között válogathatsz a boltok kínálatában, de akár te magad is készíthetsz egyedi finomságot gyermekednek!

                                             

Hogyan készül a csokimikulás?

 

 A valódi csokoládéból készült figura elkészítése bonyolultabb, mint a bevonómasszából készült, alacsonyabb minőségű változaté, mivel a csokoládémassza egy bizonyos állandó hőmérsékletet igényel a jó formázhatósághoz. Ennek a tulajdonságának, és természetesen a felhasznált alapanyagok minőségének köszönhetően ezek az édességek általában magasabb árfekvést képviselnek. Az egyszerű, belül üreges figurák a legtöbb esetben már gépsoron készülnek, azonban a különlegesebb és festett darabokat napjainkban is kézzel alkotják meg a cukrászok. A csokimikulás általában 2 lépésben készül. Először a masszát előkészítik – ezt a folyamatot temperálásnak nevezik (a csokoládét felmelegítik, majd megfelelő hőmérsékletre hűtik, hogy a benne található kakaóvaj kikristályosodhasson). Ezt követi a második lépés, a bolygatás, amikor az újra felmelegített csokoládét formákba öntik, majd hagyják egyenletesen szétterülni bennük. A megfelelően előkészített alapanyag így a hűtést követően könnyen kipattan a formából, a kész termék felülete pedig fényes marad.

 

Csokimikulás házilag, egyszerűen!

 

Ilyen vagy ehhez hasonló mikulásformákat, könnyen be lehet szerezni az ünnepek környékén. Csak körül kell nézni, néhány játék és kreatív boltban. Ezek után játszva elkészíthetjük a csoki mikulásokat akár a gyerekekkel együtt.

 Csokoládéból válasszunk ízlésünknek megfelelően, jó minőségűt minimum 50 % kakaótartalommal. Olvasszuk meg, majd temperáljuk le.

Két módja van a csokoládé megolvasztásának. Az egyik az, hogy a csokoládét egy percre a mikrohullámú sütőbe teszed (persze megfelelő edényben), kiveszed, megkavarod, majd visszateszed még egy percre. A sütőtől függően előfordulhat, hogy kevesebb vagy több időre lesz szükség. Ne feledd, a csokoládét mindig meg kell kavarni, amikor kiveszed.

A második módszernél egy duplafalú edényt kell használni. Tegyél fel vizet főni, alacsony hőfokon, majd helyezd a csokoládét a forrásban lévő víz fölé és addig kavard, amíg el nem olvad. A csokoládé a gőznek köszönhetően olvad el. NE TEDD A CSOKOLÁDÉT A VÍZBE!

Tanács: Ne tedd a csokoládét tepsistől a gáztűzhelyre, mert később sok dolgod lesz a takarítással.

Tanács: Ha mogyorót vagy M&M's cukorkákat akarsz beletenni, akkor keverd bele a hozzávalókat, mielőtt a csokoládé leülepszik.

A mikulásformákat elő kell melegíteni, de nem túlforróra. Ehhez használjunk egy hajszárítót. Ha nem melegítjük elő a formákat, akkor nem fog egyenletesen terülni benne a csokoládé.

Amint ezzel megvagyunk, a forma egyik felét töltsük majdnem tele temperált csokoládéval, majd helyezzük rá a forma másik felét. Tehát most van egy mikulásformánk kb. félig töltve olvasztott csokoládéval. Ezt most kezdjük el körbe forgatni, hogy körbe folyjék benne a csokoládé. Most addig kell forgatnunk, míg meg nem dermed benne a csokoládé, így lesz mindenhol egyenletes a csoki mikulás falvastagsága. Ezt úgy is végezhetjük, hogy berakjuk hűtőbe és 2-3 percenként megforgatjuk. Addig hűtsük, míg láthatóan a forma és a csokoládéréteg közé légbuborék került. Ez attól van, hogy a megkötött és lehűtött csokoládé kissé összezsugorodott. Ekkor a mikulásforma leválasztható. Ne csüggedjünk, ha nem sikerül elsőre, ez a technika kis gyakorlást igényel. A formát pedig minél többet használjuk, annál könnyebben jön ki belőle az elkészült mikulás. Ez azért van, mert lerakódik benne egy kevés kakaóvaj. Ezért nem is ajánlatos a formákat mindig elmosogatni, csak melegíteni és egy vattapamaccsal kipolírozni. Ezzel egyenletesen szétterítjük benne a lerakódott kakaóvajat és ez segíti az elkészült csoki figura fényességét.

No… és mi kerüljön még a mikulás csomagba?

Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy minél egészségesebb dolgok! Hiszem senki nem szeretné, hogy ragyogó szemű gyermeke a nagy szakállú, kedves, pocakos öregúrtól rossz fogakat, túlsúlyt vagy cukorbetegséget kapna ajándékba!

Szolgálok nektek néhány ötlettel!                                                         

Csokoládé

A csoki természetesen elengedhetetlen része a Mikulás csomagnak, mégiscsak ez a gyerekek nagy kedvence! A csokival nincsen semmi baj, ha a jó minőségű csokik közül választunk ! Én a KINDER csokoládék és mikulásokat ajánlom!

Friss gyümölcsök

A friss gyümölcs fontos része a Mikulás csomagnak, azonban a narancs, mandarin, banán már esetleg elcsépeltek. Válasszunk valami különlegesebb gyümölcsöt, mint pl. a mangó

Aszalt gyümölcsök

A friss gyümölcsök után az aszalt gyümölcsök  a legjobb rost-, vitamin- és ásványi anyag források, amelyet a gyerekek nagy szeretettel fogyasztanak, hiszen magas cukortartalmuk miatt igen édesek. Ebből is óriási a választék, bőven tudsz majd válogatni a Mikulás csomagba.

 

Olajos magvak

Gyerekkorom egyik legkedvesebb emléke, a Mikulás csomagból kiszedegetett földimogyoró törögetése és majszolása. A héjas földimogyoró nem csak szórakoztatóbb, de egészségesebb is, mint a pörkölt változat. tehetsz még a csomagba diót, kesudiót, pisztáciát, mandulát is!

Diákcsemege

Ha nem szeretnél külön bajlódni az aszalt gyümölcsökkel és az olajos magvakkal, akkor tegyél a csomagba diákcsemegét!

 

Házi készítésű keksz

Ha keksszel és tejjel várjátok a Télapót, akkor a kekszet egy pár nappal előtte közösen megsüthetitek a gyerekekkel és ebből a házi készítésű süteményből is tehetsz a Mikulás csomagba.

Müzliszelet

Ma már a müzliszeletetek közül nagyon sokféle megtalálható a boltok polcain, választhatsz többféle ízesítés közül, akár többet is beletehetsz a csomagba a gyerkőc ízlésének megfelelően.

Egy aprócska ajándék

Szeretek belecsempészni a Mikulás csomagba valami maradandót is, egy aprócska ajándékot, amit ha az ünnepek elteltével elővesz, eszébe jut, hogy mikor kapta.

 

                                               

 

Ha vannak további ötleteid, ami belekerülhet a Mikulás csomagba,  egészséges és a gyerekek is kedvelik, akkor írd meg kommentben!

 

Köszönöm szépen, hogy velem tartottatok!

 

Jó ünnepi készülődést kívánok mindenkinek

Ajánlanám szíves figyelmetekbe az Évi Ajándék Shop Dekoráció Télapóra termékkategóriáját, melyben télapós díszítéseket és különleges, lakás dekorációnak is alkalmas adventi naptárakat kínálok! Érdemes egy pillantást vetni rájuk!

 

 

További szép napot mindenkinek!

 

        Gressa Tiborné Évi, KreatÉva

 

Évi Ajándék Shop : Ha különleges, egyedi ajándékkal szeretnéd meglepni azt aki számodra kedves és fontos, nézz be az Évi Ajándék Shopba! Biztosan rátalálsz a tutira!

Itt is megtalálsz: Facebook:   https://www.facebook.com/tibornegressa/

                             Instagram:   https://www.instagram.com/EviAjandekSh 

                             Pinterest:     https://hu.pinterest.com/gressa_tiborne/pins/

HOHOHÓ JÖNNEK AZ ÜNNEPEK! 4

3 érdekesség, amit eddig nem (biztos, hogy) tudtál a Mikulásról!

3 érdekesség, amit eddig nem (biztos, hogy) tudtál a Mikulásról!

 

Pl. tudod-e  miért piros a Mikulás kabátja?

Louis Prang képeslapjain már kissé túlsúlyos formában és piros ruhában ábrázolta az ajándékosztó A19. századi első illusztrációkon a Mikulás még különböző színű palástokat viselt, és többnyire a lila színvilág dominált (Szent Miklós püspök emlékére). Az 1800-as évek végén egy bostoni nyomdász, alakját, később azonban a Coca-Cola cég hozta meg a világszintű áttörést. Az 1930-as évek elején az üdítőital-piac fellendítése céljából megbíztak egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblom-t, hogy rajzolja meg a Coca-Cola Mikulást, ami később hatalmas népszerűségre tett szert. Sokak szerint ennek a kampánynak köszönhető, hogy napjainkban szinte mindenki ebben a formában ismeri a Télapót.

Ez a legenda azonban nem teljesen igaz. Az első változat egészen pontosan New Yorkból, a Historical Society-től származik. A társaság holland tradíció szerint az ajándékozóként tisztelt Szent Miklóst választotta meg védőszentjének, amelyet 1810-ben egy fametszetben és egy Sancte Claus című versben meg is jelenítettek. Ezek után Amerikában több helyen is feltűnt a Mikulás képe, a ma ismert figurához azonban legközelebb egy 1881-es rajz áll, amelyet Thomas Nast karikatúrista készített, és amelynek hatására többé-kevésbé közismertté vált a Mikulás figurája.

 

     

 

 

Pl tudod-e hogyan ünneplik a Mikulást más országokban?

A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, 
Ukrajnába pedig szánon. 
Hozzánk is szánon jön, amit rénszarvasai húznak. 
Van olyan ország, ahol ő hozza a karácsonyi ajándékot is, 
máshol a Jézuska az angyalkáival. 
A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor együtt ünnepel a család, 
és érezzük az egymás felé áradó szeretetet.

Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, 
mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, 
hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. 
Igazán meghatározó ünnepnappá azonban csak sokkal később vált, 
sőt a karácsonyfa állítása és a 
karácsonyi üdvözlőlapok küldése alig kétszáz éves. 

Írország 
A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, 
hogy abba tegye az ajándékokat, 
és hogy a jó öreg ne maradjon éhes, 
az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak neki. 

Spanyolország 
Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. 
Január 6-án pedig a három bölcset is várják a gyerekek, 
akik szintén megajándékozzák a kicsiket.

Belgium 
Ebben az országban már december 6-án megkapják az ajándékot a Mikulástól. 
A karácsonyi fenyőfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba 
csak kisebb dolgok kerülnek. 

Norvégia 
Karácsonyeste csészényi zabkását hagynak a pajtában, 
így akarják a rossz szellemeket távol- tartani a háztól. 
A feldíszített fenyőfát a családok körültáncolják, 
miközben karácsonyi dalokat énekelnek. 

Kenya 
Ebben az afrikai országban még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, 
virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. 
Meleg lévén az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. 
Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik. 

Svédország 
A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, 
egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia 
A gyerekek jó korán levelet írnak a Mikulásnak, 
amit bedobnak a kandallóba, 
hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön 

Karácsonyi különlegesség náluk a mazsolás puding, 
amelybe kik.[s ajándékot is szoktak rejteni. 
Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. 
Anglia divatot is teremtett: 
itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé. 
Nálunk is egyre divatosabb ez a kedves szokás. 
Azt tartja ugyanis a legenda, hogy akik a fagyöngy alatt megcsókolják egymást, 
előbb-utóbb egy pár leszne/k.] 

                               

                Londonban az éves Harrods karácsonyi partyn láthatjuk a Mikulást és Mrs.Claust

Ukrajna 
A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. 
Vele van Hópehely leány is, 

              

Olaszország 
Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a 
Strega Buffana nevű jó boszorkány. 
Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, 
és a jóknak mindenféle finomságot, 
rosszaknak pedig szenet visz. 

 

                                   

 Ausztria 

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket 
édességgel, 
dióval és almával. 
December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz ajándékot és karácsonyfát. 
A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű és 
csak ezután léphetnek a feldíszített karácsonyfát rejtő szobába. 

Franciaország 
A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, 
hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. 

A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, 
majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz. 

Németország 
A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. 
A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. 
A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik 
és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. 
Tetejére cukornehezéket tesznek, 
hogy a Mikulás biztosan megtalálja. 

Dél-Afrika 
Itt nyáron van karácsony. 
A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, 
és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, 
amelyben rendszerint valami finomság van. 

Ausztrália 
A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza és 
nyár lévén a karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, 
majd lemennek a tengerpartra, 
vagy krikettet játszanak. 

                                                                                           

 

Csehország 
Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, 
ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. 
A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével, 
hasonlóan az ausztriai szokáshoz

                                                                                             

Portugália 
Az ajándékok a tűzhely mellett felsorakoztatott cipőkbe kerülnek. 

Svájc 
Zürichben, és más nagyvárosokban ilyenkor mese-villamos jár, 
amely körbeviszi a gyerekeket a városon. 
A kicsik karácsonyi dalokat énekelnek, 
közben pedig édességeket osztanak nekik. 

Amerikai Egyesült Államok 
Nagyon sok nemzet tagja él Amerikában, 
így sokféleképpen ünneplik a karácsonyt. 
A Kelet-Európából származó családok 
pl. pulykát készítenek karácsonyra, 
az olasz származásúak ragaszkodnak a lasagne-hoz. 
Az ott élő magyarok pedig halat és beiglit esznek minden bizonnyal

                                                             

Lettország 

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász

Új-Zéland 

A karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban, vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hőtött sört fogyasztanak. 

Mexikó

Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Hollandia

A hollandok Mikulása, a Sinterklaas Spanyolországban lakik. Segítőjével, az apródruhába öltözött Zwarte Piettel, azaz Fekete Péterrel minden év novemberében, egy szombati napon, nagyjából három héttel az ünnep előtt áthajózik gőzhajóval Hollandiába, és december 6-ig ott is marad. A Fekete Péterek már november közepétől jelen vannak az üzletközpontokban, nagyobb tereken, és megajándékozzák a kicsiket.

A holland gyerekek már december 5-e előtt pár nappal kirakják a cipőjüket, esténként énekelnek (nagyon sok Mikulásváró dalocskájuk és versikéjük van) – és reggelre ott a cipőben a meglepetés. A Sinterklaas ugyanis többször is hozhat ajándékot. A hagyomány szerint a kéményen keresztül juttatja be a házba. Persze, csak azoknak, akik a nagykönyvébe bejegyzettek alapján jók voltak az év során. Azt mondják, azokat a gyerekeket, akik rosszul viselkedtek, Zwarte Piet magával viszi a zsákjában Spanyolországba. Sok helyen az ajándékokat anyagból készült csizmákba rakják, amelyeket a kandallóra vagy jól látható helyre akasztanak. Tudni kell még, hogy Sinterklaas egy szürkésfehér lovon közlekedik – a kémény alá készített csizmába illik répát rakni a pacinak. 

Az igazi nagy nap viszont december ötödike! Ekkor összeül a család, és a csemeték nagy izgalommal várják Sinterklaast. Majd egyszer csak valaki megzörgeti az ajtót, a gyerekek odafutnak, és az ajtó előtt találják a várva várt csomagot. Ezen a napon a felnőttek is kapnak ajándékot, a névre szóló csipkelődő versikével. A gyerekek játékokat kapnak, a felnőttek CD-t, könyvet, parfümöt. Ruhaneműt viszont nem szokás ajándékozni.  

                                           

                                                      A Holland mikulás és Fekete Péterei

Lengyelország

                                                       

Hawaii télapó

                                

Chillei télapó

                            

Köszönöm szépen figyelmeteket, remélem szolgáltam egy kis újdonsággal!

Jó ünnepi készülődést kívánok mindenkinek!

Ajánlanám szíves figyelmetekbe az Évi Ajándék Shop Dekoráció Télapóra termékkategóriáját, melyben télapós díszítéseket és különleges, lakás dekorációnak is alkalmas adventi naptárakat kínálok! Érdemes egy pillantást vetni rájuk!

 

További szép napot mindenkinek!

   Gressa Tiborné Évi, KreatÉva

Évi Ajándék Shop : Ha különleges, egyedi ajándékkal szeretnéd meglepni azt aki számodra kedves és fontos, nézz be az Évi Ajándék Shopba! Biztosan rátalálsz a tutira!

Itt is megtalálsz: Facebook:   https://www.facebook.com/tibornegressa/

                             Instagram:   https://www.instagram.com/EviAjandekSh 

                             Pinterest:     https://hu.pinterest.com/gressa_tiborne/pins/



süti beállítások módosítása